Pod svobodnim soncem

0 Comments
0 likes
by darjin01
Share

Režija: Eva Hribernik

dirigent: Aleš Makovac

Pevski zbor Vokalne akademije Jurij Slatkonja

Komorni orkester

solisti:

Irena Yebuah Tiran, Katja Konvalinka, Siniša Hapač, Klemen Torkar, Domingo Stasi, Rok Bavčar, Barbara Sorč, Tom Kobe, Tone Habjan

V Finžgarjevi povesti davnih dedov slovenski narod hrepeni po svobodi in zmagi nad Bizantinci. Vezna nit romana so vojne med narodi in bitka za oblast, kar pa se aktualno zrcali tudi v današnji svetovni realnosti. Uprizoritev opere Pod svobodnim soncem je zasnovana v estetsko stiliziranih okvirih, ki omogočajo, da se ideje tega zgodovinskega romana prestavijo na univerzalno in simbolno raven ter gledalca dosežejo na neposreden način. Kot v mitih in pravljicah tudi v tej uprizoritvi prek poetičnega gledališkega jezika, polnega simbolov in arhetipskih podob, predajamo duhovno sporočilo o cikličnosti življenja in nenehnem boju med dobrim in zlim.

Protagonisti opere se v neustavljivi želji po svobodi znajdejo v začaranem krogu, iz katerega ni izhoda. Medtem ko živijo v iluziji, zbor prek giba in groteskne mimike komentira realnost. Uprizoritev opere lahko beremo kot herojsko potovanje junaka Iztoka, na katerem se sreča s temnimi svetovi in silami, ki jih mora premagati. Delo z arhetipi aktivira ravni intuicije v podzavesti gledalca, in to na način, da se tudi on znajde na svojem herojskem potovanju.

Poglej tudi:

EVERGREEN – Is There One Who Would Not Wheep

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.