Naša pa ne gleda fuzbala

0 Comments
1 likes
by darjin01
Share

Naša pa ne gleda fuzbala. Naša ne gleda nobenega športa. Od tistih zgodnjih dvajsetih in ene najboljših ekip novomeške KK Krka, ko sem vzdihovala za Franjem Arapovićem in po vsaki tekmi – mimogrede, videla sem vse, ki so se zgodile tistih nekaj sezon v Novem mestu –  ostajala kak teden brez glasu. Strastna navijačica, ki je vedno na vse grlo kričala iz prve vrste v dvorani. Nekako se to ni poklopilo z mojim življenjskim stilom in takratnim zgodnjim ljubimkanjem z radijskim mikrofonom.

 

Vedno nekdo poskrbi za pizzo in alkohole

Ampak, da ne zaidem preveč… Skratka… Naša ne gleda nogometa. Iskreno, ne znam niti izgovoriti imen največjih svetovnih klubov ali najbolje plačanih nogometašev. Ma, no dobro, Messi in Beckham sta druga klasa, ker se svaljkata po vsem možnem časopisju. Ne vem, kaj je offside. Do pred kratkim nisem niti vedela, kako dolgo traja tekma.  Iskreno, da bi razumela karkoli v zvezi z nogometom, bi najprej potrebovala nogometni priročnik za telebane. In, da bi zadržala svoj izgled strastne ne-gledalke nogometa ob tokratnem Svetovnem prvenstvu sem na vprašanje, kako da sem si celo nekaj tekem ogledala, odgovorila, da zato, ker vedno nekdo poskrbi za pizzo in alkohol. Tisti, ki me ne poznajo bi to zgodbo čisto z lahkoto “kupili”, tisti ki pa me malce bolj poznajo, pa bi hitro znali izračunati, da nisem preveč na alkohol in pizza ni med mojimi najljubšimi grehi. Ok, priznam. Malce sem podlegla tej euforiji. Najprej zato, ker se je zgodil večer, ko sem bila dejansko prosta in sem iskala izgovor, da ne grem na tek ali kolo. Večino tekme sem previsela na telefonu in klepetala. Priročen izgovor za lenarjenje.

 

In potem so Hrvati razbili Argentince

Potem se je pa zgodila tekma med Hrvaško in vedno favoriziranimi (nobel beseda, a ne? Končno jo lahko uporabim) Argentinci. In sosedovi so razbili Argentince. Eeeeej… Razsuli so ji! Razvalili, kot bi rekli moji hrvaški prijatelji. S 3 proti 0. In nenadoma se je tisti mašilni stavek: “Vreme se je pa kar napravlo,” spremenil v: “A si gledala fuzbal včeraj?” Jebela… Nenadoma sem bila brez teksta za običajno socializiranje ob kavi na službeni pavzi.

 

Nato pa so mi obljubili res dober gin tonic

In potem sem najprej pogledala nekaj tekem tako po mačje na pol, medtem ko sem gonila sobno kolo, ali pa vsake toliko vrgla oko na tv ekran med urejanjem fotografij in nato so mi prijatelji obljubili res dober gin tonic. Na hravaški obali. In arašide. In nekako sem si obetala nekaj tistih rdečih fotogeničnih bakel, ko zmagajo. “Če” namreč, po mnenju poznavalcev, sploh ni bil opcija.

 

Imam pač kar nekaj prijateljev pri sosedih

 

In potem so pa sosedovi pobje pometli še z Rusi, pa Angleži. Ma, noro a ne? Težki frajerji. Ma ne… da se razumeva. Nihče mi ni posebej simpatičen ali čeden. Na sodelavkino vprašanje, če mi je kakšen seksi, sem namreč odgovorila, da ne, mi je pa Modrić ekstra ne-sexy. Res pa je, da sem tudi že bolj v teh letih, ko pri vseh planskih posnetkih niti ne razločim več obraznih podrobnosti, ne priznam pa zlepa, da bi morda potrebovala očala. Gre bolj zato, da mi je nekako zadogajala ta moderna gladiatorska parada. Nekaj prvinskega je v tem. Pa tudi… Kar nekaj prijateljev imam pri sosedovih. In tako že iz nekakšnega kolegialnega čuta seveda navijam za Hrvaško. poleg tega je njihova himna, poleg naše seveda, tako krasna, da si res zasluži še eno poslušanje v finalu. In tako sem, takoj po zmagi proti Angliji, rezervirala mesto v tistem “posh” lokalu v Kvarnerju, kjer delajo tako zmagovalne gin tonice. Ker nenazadnje. Ve se, kaj je moj uradni razlog za ogled fuzbalske tekme. Ali res hudo dobro pivo in čips, ali pa fajn gin tonic. Za slednjega sem namreč nekje prebrala, da pomlajuje… Pa v mojih letih prav vsaka možnost za kak dan manj na faci pride prav.

 

Ženske nogomet gledamo čisto drugače

Sicer pa ženske nogomet gledamo čisto drugače. Malce si ogledujemo. Pa malce trpimo. Pa vmes nas prešine, kako za vraga spravijo tiste zelene fleke od trave z dresov. In sem in tja nas zaboli, ko se kdo prav nemarno nabije v tla. Pač vsak najde nekaj svojega. Nenazadnje pa. Spodobi se. Iz čiste splošne razgledanosti, menda, da človek pogleda tudi kaj izven cone svojega udobja.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.